Disclaimer

Problema plăcerii rămâne. Pornim de la adevărul că plăcerea nu înseamnă binele. De asemenea, acceptăm faptul că plăcerea nu ester rea, altfel nu s-ar numi așa.

În fapt, dilema atinge punctual sensibil al utilității. Conform – printre altele – filosofului Pavel, toate lucrurile sunt bune în sine. Dar nu toate sunt de folos. Utilizarea plăcerii creează probleme, adesea opusul ei, care este durere, discomfort. Ceea ce nu pot să înțeleg este faptul că trebuie să mă bucur de plăceri în mod perfecționist, iar nu abuziv.

În alte timpuri și locuri, abuzul de orice natură creea extaz. Orgiile sexuale sau gurmande, spre exemplu, cât și abuzul dat de abstinență reală, adică îndelungată creează o stare extatică. Explicația pentru credința mea e că abstinența clasică poate fi considerată abuz, în sensul de prea mult (timp) din lipsă, sau din puțin/deloc. Iar aceasta, în schimbul temperatului sau puținului în cazul delocului.

Bine e să te abții, din când în când, de la obișnuitele plăceri, fie total, fie parțial. Dar să nu se abuzeze nici de post. Fiindcă abuzul e chin, torment, iad, iar plăcerea devine iluzorie, efemeră. Utilizarea plăcerii și problematica ei este ceea ce mă chinuie. Sunt mult prea ancorat în ceea ce astăzi numim hedonism pentru a vorbi împotriva plăcerii.

Încep să cred că Aristotel avea dreptate. Plăcerea trebuie să meargă alături de fapte, care trebuiesc făcute cu înclinație, iar nu din înclinație. Și dacă nu cred că plăcerea este finalul unei acțiuni juste, mersul în doi este nu doar mai plăcut. Este un necesar absolut.

Lucrurile sunt bune ca în prima zi. Alegerile greșite corup.

Advertisements

Leave a comment

Filed under filosofie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s