persona

Credeam că Ingmar Bergman a avut noroc de a ajuns atât de faimos și apreciat, că nu e tocmai genial în cinematografie. După 13 minute de Persona (1966), am realizat că are o viziune bună. Ingmar poate surprinde, poate transpune, poate spune… ceva. Problema comprehensiunii ține mai degrabă de zona de ”background”, de nivelul la care a ajuns omenirea în cunoașterile ei.

În urmă cu secole bune, grecii reușeau să dea o anumită formă de frumusețe oricărei idei prezentate. Artele au consemnat o trecere aproape grațioasă de la stadiul de fetus la nou-născut, spre maturitate. Nu știu unde se situează europeanul secolului trecut. Poate a rămas la 16 ani –adolescent, în corpul unui 25, după vorba unui rapper, poet de stradă. Poate a atins o senilitate centenară din care doar Divinitatea mai poate descâlci un fir sau două. Cert e că am adunat atât de mult încât nu mai avem simplitatea de odinioară, după normele grecești.

Frumusețea noastră e o agoniseală plină de incertitudini și neclarități. Arta abstractă ne definește, spunem multe în încercarea de a prezenta ceva simplu, un Eu. Dar deasupra acestui eu, ca o mască –persona– se află tot soiul de încercări bizare de a ne redefini. Înțelepciunea de stradă aruncată pe Facebook spune că nu suntem în stare să ne vedem frumusețea fiindcă suntem mult prea preocupați să o construim. Probabil că greșesc să cred că nu mai sunt artiști care să exprime Ideea în mod armonios.

Așa că ne întoarcem întotdeauna la arta abstractă, la idei de psihanaliză, la Freud și Dali, sociologie și matematici ale indezirabilului. Ne miră frumusețea barbară a nordicilor, la chipul de copil al actriței și la ochii ei mult prea duri. Ne înspăimântă efectul cu umbre pus la cale de Bergman, cu rol de a susține jocul actoricesc al personajului cu pricina. Spun asta cu gândul că nu sunt prea abstract, iar o vizionare a filmului v-ar ilumina mai mult. Să nu fim leneși să înțelegem.

Advertisements

Leave a comment

Filed under film, filosofie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s