De ce suntem privați de libertate?

Avem suficient de multe voci pe care să le ascultăm cu privire la corupția sistemului politic românesc. Un om samavolnic nu poate fi decât un tiran al poporului, din moment ce deține o funcție de conducere. Dar un agramat pe post de Ministru al Educației este un paradox greu de digerat. Iar politicul nu este decât un fundal pentru dilema prezentată în titlu. Fostul ministru al Educației, Ioan Mang, a fost demis pentru plagiat. Alți miniștrii sunt suspectați de diverse acte de corupție.

Este greu de crezut că ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, va fi demis pentru lipsa unei gramatici coerente. Din postura pe care domnia sa o ocupă, un om educat nu își permite greșeli gramaticale. Probabil, în timp, se va dovedi că acesta nu a fost un elev eminent al sistemului educațional. Mass-media nu l-a iertat (Mediafax).  În politica ideală, el este primul exemplu demn de urmat de către cei ce urmează a fi educați. De aceea cred că libertatea unora va avea de suferit. Nu putem promova exemple proaste.

Cred că sărăcia poporului român este efectul direct al lipsei unei educații sănătoase. Iar ridicarea neamului se va face prin Educație. Acest lucru nu înseamnă copierea sistemelor vest-europene, ci implementarea influențelor bune. Vesticii au ajuns la un nivel, nu s-au trezit acolo. Educația din România, din păcate, nu înseamnă altceva decât decizii proaste cu caracter infailibil.

Anul 2003 a însemnat implementarea unei noi strategii în Educație. E anul în care am dat bacalaureatul. Deciziile au fost atât de bune, încât anul urmator le-au schimbat. Încă de atunci, noul sistem constă tocmai în schimbarea sa anuală. Nu mă mir de faptul că domnul Liviu Pop e confuz. Și noi suntem. Dar noi nu avem funcții cu putere de decizie. Noi ne permitem să crăpăm semințe în fața blocului și să reinventăm limba română. În ochii needucaților care vom fi, Liviu Pop va fi un adevărat Star Pop. Are șarm.

Advertisements

Leave a comment

Filed under cultura, Jurnalism, scriituri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s