John Carter, noul erou american

John Carter, creația regizorului Andrew Stanton, a fost lansat în România la data de 9 martie 2012. Filmul întră în categoria fantasy, dar îi lipsește caracterul epic. De-a lungul celor 132 de minute, spectatorul este transpus într-o altă lume, unde totul se petrece cu repeziciune. Creația întră, mai degrabă, în categoria filmelor de acțiune, elementele de fantezie fiind doar un simplu substrat.

Pe scurt, avem de-a face cu un nou erou, creație tipic gândirii americane. Personajul principal, John Carter (interpretat de Taylor Kitsch) este un veteran al Războiului Civil, dornic de a se îmbogăți repede. Aflat în căutarea unei mine aur, acesta ajunge, accidental, pe planeta Marte. Aici descoperim o lume pe moarte, dar nu moartă, așa cum se considera. Personajul nostru devine prizonier, dar, tot accidental, ajunge să fie implicat într-un război dintre două mari orașe marțiene. Nu este doar salvatorul personal al unei prințese, ci și salvatorul lui Marte. Iar acest lucru este împotriva dorinței sale de a se îmbogăți, ceea ce aduce câteva schimbări neprevăzute de evenimente.

Un astfel de film atrage și se vinde prin lumea creată virtual. Marte este înfățișat mai… pământesc. Apar și tot soiul de creaturi, humanoide și animale, tipice unui climat deșertic. Deși acțiunea este centrată pe personajul principal, o analiză psihologică a lui John Carter nu aduce prea multe elemente noi. Este un film cursiv, elementele sunt explicate pe rând pentru a facilitate comprehensiunea poveștii. Spre deosebire de alte creații de gen, lumea fantastică de pe Marte aduce foarte mult cu lumea creată de Frank Herbert în celebra colecție Dune. Avem de-a face cu un mântuitor captiv, care ajunge erou al planetei. Ne sunt prezentate o filosofie cu privire la lume, un răspuns la dilema identității noastre; o societate formată din rase diferite; implicații de ordin politic, sexual și religios.

Personajul nostru, John Carter este pământeanul tipic egoist. Devine conștient de puterile sale speciale (datorită construcției sale pământești, poate sfida legile gravitației marțiene) și le folosește în scopuri personale. Om cu reale valori în lupta corp la corp, supraviețuiește oricăror ostilități. O dată cu integrarea în noua lume, acesta își schimbă prioritățile și luptă pentru valori precum dragoste și dreptate. Este foarte dificil în a defini caracterul psihologic al unui personaj aflat în continuă mișcare. Spre deosebire de opera Dune, unde personajele centrale se definesc în timp, Carter își atinge scopul într-un timp relativ scurt.

Exceptând câteva greșeli de regizare, pelicula arată bine, jocul actoricesc este bine pus în valoare, deși nu are ceva special. Efectele speciale dau impresia de real, atât cât permite povestea filmului. Finalul cu happy end, în schimb, este un kitch. E adevărat că surprinde, prin rolul pe care-l au semi-zeii numiți Thern în firul narativ. Dar finalul filmului tot rămâne unul banal. Am putea vorbi de un final deschis, ceea ce ar face din această creație o virtuală saga. Nu știu cum anume ar putea continua povestea, dar cu siguranță nu va impresiona prin elemente noi. Se pare că astfel de idei sunt uzate, iar folosirea unei distribuții ce conține nume mari – precum Willem Dafoe sau Mark Strong – nu este suficientă.

Trailer cinemagia.ro

2/5

Advertisements

Leave a comment

Filed under film, Jurnalism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s