Proprietatea privată în România

Cred că majoritatea găștilor din România au ajuns să epuizeze, la un moment dat, subiectul proprietății private. Se pornește de la exemplul american. Se ating cote ipotetice (cum ar fi să fii jefuit ? Probabil de un negru, mexican sau orice altă minoritate nedorită, dar necesară). Se aruncă mâța în ograda vecinului. Adică ne teleportăm pe tărâmul celui mai frumos ideal post-romantic: țara românească a ciobanului de prost-gust. Tragem concluzia: la americani ai voie să împuști orice necunoscut care ți-a invadat proprietatea, la noi, dacă bagi cuțitul în el, faci pușcărie!

Uităm de consecințele nefaste ale libertinajului american prin care aproape oricine are acces la arme de foc. Uităm o istorie și de orice norme – fie ele ipocrite – care fac ca societatea americană să fie. Atât!

Iar noi, popor de indolenți, vrem să ajungem în vârf fără sacrificii, fără muncă și fără ordine. Iar aceasta cu toate că nu vorbim de vârful nostru. Noi îl vrem pe-al americanilor, că doar suntem și noi expansioniști, imperialiști de tot soiul. De ferme pe facebook.

Uităm și de Constituții, făcute pentru popor, din vremuri când alții aveau un vis pentru lumea aceasta. Cred că acei oameni au vrut să lase o moștenire bună, nu să-și impresioneze nepoții. Citesc și îmi aduc aminte de minciunile din manuale. Dacii și romanii s-au gândit la noi când s-au măcelărit sau cum?! Că marii voievozi s-au gândit la România Liberă și Mare, nu la femei, mănăstiri, avere, prieteni etc?! Baliverne. Noi am pornit prost și fără o catastrofă (revoluție), nimic nu va fi nou sub soare.

De urmărit exemplul femeilor saudite. Ele vor libertate pentru femeile din Arabia Saudită în conformitate cu Coranul, nu cu normele occidentale. Și noi suntem confuzi? Ele vor libertatea lor, nu curvăria noastră.

Revenim!

În Operei aud o discuție despre proprietatea privată. Aceleași discursuri, ba chiar aceleași fețe pe care le-am mai auzit și cu alte ocazii. Aceeași pensionari/revoluționari care discută cu voce tare.

Cât despre mine…

Pe mine mă sună un mizantrop. Iubită-sa mi-a făcut brătări. Indolentul de mine nici nu am bani de ele. Sunt viitorul României. Îmi spun: concluzia ar trebui să fie că sunt român oriunde mă duc. Și sper să mă duc. De aici.

Chiar zilele trecute mă gândeam nu la proprietatea privată, ci la casă. Acasă, mai precis. Acasă (engl. Haven, http://www.thefreedictionary.com/haven) ar trebui să însemne un loc unde ești protejat. Dacă țara nu o face, ești pribeag.

Îmi doresc să vină zilele când voi putea ucide liber pentru a-mi proteja copiii și nevasta, familia, fără să-mi fie teamă de consecințe. Admir societatea islandeză veche mai mult decât pe cea americană. Admir păduri și animale în locul junglei și a altor animale. Cu toate că fiecare societatea (umană sau, – total – impropriu spus, animală) își are imperfecțiunile sale. Dar cineva trebuie să moară pentru idealuri naționale, iar eu nu sunt acela. Cred. Sper. Fiindcă vreau să trăiesc bucurându-mă de ceea ce am.

Cu toate că ceea ce am se poate fura, minți, înșela. Nu vreau să fiu pesimist, dar știu că voi avea de luptat pentru idealuri personale. Dacă nu vreau o țară liberă, măcar o familie decentă să-mi fie ținta. Adică o viață personală. Adică proprietate privată. Cine moare pentru binele altora în țara asta? Cine e acel Unul care să moară pentru țară ca tu să poți muri pentru familie, sau slujbă, sau prieteni, sau pisică?

Toate acestea sunt împotriva vorbelor aruncate gratuit și la frustrare:

„Proprietatea <privată> e pielea p*lii.”

Advertisements

Leave a comment

Filed under absurde, filosofie, istorie, lifeitslef, personal, politic, religie, satire, scriituri, socializare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s