De ce iubim femeile?

Pentru ceva mai mult decât frumusețea lor.

Trăim într-o lume paradoxală. Comicul este semn de inteligență, totuși, geniile sunt triste și nu se pot dezlipi de metehnele lor. Iar bășcălia este însemnul prostiei, comic de cea mi joasă speță, de mahala.

Deci nu vorbesc de atracția stupidă a doi grași, observați duminică, pe stradă, față de două grase. Se potriveau. Ele titirez, ei trași prin inel. Unul mare. Nu vorbesc despre frumusețea futilă.

Dincolo de încântarea vizual-intelectuală a frumosului în feminin – ceva unic în lume – descoperim și alte frumuseți. Ele ne încântă, caracterul blând, liniștea, instincul matern, dragostea, puterea fragilă, voința, cât și altele. Câte femei, atâtea virtuți amestecate.

Descoperim vise frumoase, deși unele mor tinere, în fașă. Descoperim multe dureri, ele nu sunt cunoscute de către noi, restul. Descoperim o fragilitate de bibelou pe care adesea o spargem. Descoperim tandrețuri dintre cele mai fine, răni din dragoste, săruturi mortale.

Descopăr noblețe. Descopăr un caracter în formare care întotdeauna va fi mai matur decât al meu, mai puternic. Descopăr o zbatere lăuntrică împotriva temerilor.

Apoi văd un păr răvășit pe care-l iubesc ca soarele. Sunt buze și sprâncene subțiri, departe de profan. Aud glasul de fier iar apoi, liniștea obosită.

Încep să înțeleg un suflet de om, cu toată nepriceperea de care pot da dovadă.

Mi-e teamă. Sunt plin de ea deși aud des că dragostea topește, acoperă, iartă.

Egoismul că, tocmai, nu ești singur piere odată cu cunoaștere. Iubești legăturile, încrederea cu riscul ei, jocurile tinereții, patosul. Apoi treci liniștiti, cu inima plină.

De aceea iubim ce trebuie iubit.

Advertisements

Leave a comment

Filed under filosofie, lifeitslef, personal, scriituri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s