Nație de hateri

Cam acestea ar fi cuvintele oricărui român cu o cultură englezificată în exces.

 

Am o ușoară senzație de rușine când prietenii mei creștini de pe Facebook postează câte un link sau un text care să alimenteze propriul crez. La fel s-a întâmplat și cu textul apărut în această lună, scris de către o studentă în Anglia.

Textul, cu iz de jurnal intim, a făcut vâlvă deși nu era cazul. Scris ușor agramat și fără logică, e genul de text pe care-l scrii după cum îți vine. Nu îl recitești, nu îl rescrii, nu tai, nu adaugi. Îl pui direct pe net.

Mă intrigă într-un mod neplăcut conceptul de toleranță. Eu nu sunt tolerant după felul obișnuit. Nu accept anumite categorii de oameni. Adică nu îi iau în brațe și nu le iau apărarea. Dar nici nu îi calc pe cap, deși, părerea mea, ar merita. Așa sunt homosexualii, curvele, curvarii, pedofilii, alte nații, alte denominațiuni, alt sex, altă vârstă, alte cele. La modul copilăresc și agramat, ușor, urăsc pe toată lumea. Pe oricine nu este eu.

În fapt, mă bag în aceeași oală, fiindcă urăsc și ipocrizia. Iar eu sunt ipocrit. De exemplu, încă am convingeri creștine, dar nu le mai trăiesc nici cât mă chinuiam acum câțiva ani.

 

Textul pe care l-am menționat este rasist, intolerant și prea vag. Evident, se exagerează realitatea. Musulmanii au lege, ca și iudeii și creștinii, să își iubească semenii, mai ales din aceste 3 categorii. Scrie în Coran, Lege și Biblie. Interpreții fanatici omit acest adevăr. Din toate cele 3 religii.

Înțeleg supărarea. Dumnezeu chiar a fost ucis în Occident. De aceea oamenii sunt bogați dar goi pe dinăuntru. O duc bine și mor în grijile lipsei de sens. Dar și românii sunt ipocriți, farisei. Noi suntem o țară declarat creștină, din categoria 95-100% creștină.

Câți suntem creștini, nu după mama sau tata, sau imaginea de pioși pe care ne-o luăm uneori? Că dă bine la reputație. Nu! După convingere personală.

Au trecut zilele când deliram singur într-un extaz mistic demn de Părinții Egiptului. Dar nu am uitat pe Cel care mă inspira. Totuși, nu trăiesc ceea ce credeam.

 

Mai mult mă dezgustă, mă scârbește și îmi provoacă o rușine de neam, comentariile unor atei din țară. La un text intolerant care acuză omul fără drept de apel – total necreștinesc – apar o mie de alte texte la fel de pline de răutate. De data aceasta răutatea vine în mod conștient. E răutate gratuită. Cum să mai crezi în Dumnezeu și să-ți dorești binele la tine în țară? Personaje fictive, Dumnezeu și restul

Ideea e că nu poți trata un text eronat cu un comentariu la fel de eronat. La intoleranță nu răspunzi cu intoleranță și alte rele, să fie! Pe scurt, mă dezgustă lipsa de norme în ceea ce trebuia să fie un dialog public pe o temă dată.

Textul nici măcar nu e un editorial semnat de cineva cunoscut și recunoscut. E scris de o persoană care abia acum a ieșit din anonimat. Și mai are mult de învățat cum să scrie.

Nu ajungi în Anglia și te aștepți să vezi ursi bruni pe stradă. Londra e plină de oameni care nu mai au bariere. Ceea ce e just. Ce nu e just e că barierele sunt date de propria minte slabă. La fel și observația și critica acestor oameni. Tot o bariera a unei minți de român.

Toleranță nu înseamnă să îmbrățișezi și să aperi un om sau o filosofie. Toleranța e să accepți că omul este. Așa cum e. Diferit. Altcineva. Mai bun. Mai rău. Există sau trăiește după minciună sau adevăr, sau se zbate între ele.

Repet exemplul: sunt homofob, dar teama de Divin nu îmi permite să fiu altfel decât tolerant. Nu îi calc pe cap, îi ascult, caut să-i înțeleg deși nu le voi da dreptate prea curând. Îi accept și îi ajut. Nu de alta dar sunt mai preocupat de mersul meu acum decât al altora, mai ales că tot strâmb este.

Eu unul am nevoie de speranța zilei de mâine așa că nu îmi voi mai rupe capul cu filosofii de tot soiul. De aceea am râs cu și de un om, zilele trecute.

Advertisements

Leave a comment

Filed under absurde, cutume, filosofie, lifeitslef, minte, personal, religie, scriituri, socializare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s