Post de la post

Nu țin post. Mi se pare o absurditate devenită obiect commercial.

 

Eu știam că postul e abstinență de la alimente. Știam că e un act de bunăvoie din partea celui credincios. El nu se abține de la păcate, lupta aceasta e zilnică, nu ocazională. El se abține de la consumul de mîncare și băuturi.

Scopul este de a pune trupul pe planul secund și spiritul pe primul loc. Scopul e acela de a te autodepăși, te a te înâlța cu sufletul prin smerenie, care este un act de umilință. Creștinismul e un conglomerat de paradoxuri, religie închisă celor neinițiați.. Te uiți în jos ca să poți privi în sus.

 

Dex-ul spune altceva:

POST3, posturi, s. n. 1. Interdicție de a mânca unele alimente (de origine animală) prescrisă credincioșilor de către biserică în anumite zile sau în anumite perioade ale anului. ◊ Loc. adj. De post = a) (despre mâncare) pregătit numai din alimente îngăduite de biserică; p. ext. gătit fără carne (și fără grăsimi animale); b) (despre zile sau perioade de timp) în care se postește; fig. în care se rabdă de foame. ◊ Loc. vb. A ține post = a posti. ◊ Expr. (E) mare cât o zi de post = (e) foarte mare, foarte înalt. 2. Perioadă de timp care precedă o sărbătoare și în care biserica prescrie să se postească. ◊ Postul (cel) mare = postul care precedă sărbătoarea Paștilor. ◊ Expr. Martie din post nu lipsește sau ca în martie postul, se spune despre cineva care e nelipsit dintr-un loc (de unde poate obține un profit, un avantaj). ♦ (Fam.) Abstinență. – Din sl. postŭ. (sursă: http://dexonline.ro/definitie/post)

 

Postul nu mai este abstinență ci ceea ce impune biserica. Adică tradiția.Dar dacă citești Biblia și înțelegi că nimeni nu îți poate impune vreun post? Și cum îl ții te privește. Dacă vrei să nu bei apă, te privește. Dacă vrei să nu mănânci 2 zile, e decizia ta. E între tine și Divinitate. Nu are nimic de a face cu tradiții. Ba chiar nu există lege nici pentru frecvența ei. Ții post când vine vremea.

 

Nu am cum să nu fiu revoltat când aud de termeni precum mâncare de post. Limba română e o comoară îngropată, ca să parafrazez un clasic iubitor al ei. Non-sensurile devin realitate fiindcă sună mai ușor. De parcă am avea prea multe de făcut și nu avem timp de gândit.

 

Eu nu mai țin post deloc, de 3 ani. Din alte motive. Țineam post o dată pe săptămână, după cum puteam. Și nu pot să spun că nu am avut zile bogate cu revelații. Te simți mai curat, nu mai bine.

Advertisements

Leave a comment

Filed under absurde, cultura, cutume, filosofie, minte, personal, religie, satire, scriituri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s